Oneștiul va ramane mereu în istorie ca locul în care s-a născut și a facut primii pași în gimnastică marea Nadia Comăneci. Pe lânga gimnastică au fost și alte sporturi prin care frumoasa frumoasa urbe moldavă a fost remarcată și vazută pe prima treaptă a sportului românesc: fotbal, handbal, atletism, judo, box, haltere.
La Onești, oras ce în perioada comunistă a purtat și numele de Gheorghe Ghiorghiu-Dej, s-a jucat fotbal înca din 1950 numai că fără rezultate notabile. Prima apariție în ligile superioare a avut-o echipa Chimia Onești ce a debutat în divizia C – sezon 1964-1965. După aceasta au apărut pe rand Chimia Orașul Gheorghe Gheorghiu-Dej (divizia C), Trotusul Oraș Gheorghe Gheorghiu-Dej (divizia C), Constructorul Gheorghe Ghiorghiu-Dej (divizia C), Energia Onești (divizia C si B), CSM Borzești (divizia C si B), MECON Onești (divizia C), MECONERG Onești (divizia C), Electro MECON Onești (divizia C).
În 1994 CSM Borzești (1975-1994) și ELECTROCOM Onești au produs “marea unire” în ceea ce privește fotbalul oneștean. Din această fuziune, la inițiativa lui Nicolae Puiu, s-a înființat Fotbal Club Onești.
Suișul fotbalistic al Oneștiului a început în vara lui 1995, cand “alb-albaștrii” reușeau promovarea în Divizia B, după un baraj dramatic, printr-un gol de aur, în fața celor de la Flacăra Moreni. În primul sezon de „B”, gruparea de pe Trotuș a încheiat a cincea, fără pretenții la promovare. În al doilea, oneștenii s-au clasat cu o poziție mai sus, dar la fel de departe de locul care ducea în prima divizie, ocupat de Foresta Fălticeni. Visul lui „Tata Puiu” și al fanilor din Onești avea să devină realitate abia un an mai târziu.
Mai exact, pe 30 mai 1998, când echipa moldavă, antrenată de Toader Șteț, a disputat un nou de baraj de promovare, de această dată pentru un loc în Divizia A. Oneștiul încheiase Seria I din liga a doua pe poziția secundă, la două puncte în spatele Astrei Ploiești, așa că urma să se dueleze cu vicecampioana din cealaltă serie: Electroputere Craiova.
Întâlnirea a avut loc la Făgăraș, în fața a zece mii de spectatori, mulți dintre ei veniți cu autocarele sau cu mașinile personale de la Onești. Și nu aveau să regrete nicio clipă. Ziua aceea a rămas până astăzi cel mai glorios moment din istoria fotbalului de pe Trotuș.
Oltenii, considerați mari favoriți, au deschis scorul cu un sfert de oră înainte de final, dar atacantul Costel Bîrsan a egalat cu un șut plasat din interiorul careului și a dus jocul în prelungiri. Acolo, în minutul 96, Ionel Iriza a înscris golul de aur, care a trimis-o pe FC Onești în Divizia A. Succesul a trezit brusc la viață un orășel unde, la finalul anilor ’90, trăiau 60 de mii de oameni.
Peste zece mii dintre ei i-au așteptat pe fotbaliștii echipei la întoarcerea acasă, în fața Casei de Cultură din localitate, unde petrecerea s-a întins până târziu în noapte. Momentul a fost atât de intens încât o fotografie de la fața locului a ajuns pe prima pagină a ziarului Pro Sport de a doua zi.
Echipa care obținuse promovarea avea în componență jucători precum Vasile Jercălău, Alin Artimon, Ionel Pârvu, Giani Gorga sau Dănuț Oprea, Costel Munteanu, conduși de pe banca tehnică de antrenorul Toader Șteț, acesta fiind artizanul promovării Oneștiului în prima divizie în urma celor două baraje. În cele din urmă pentru a rezista în prima divizie clubul avea nevoie de intariri. În vara lui 1998, pe malul Trotușului au sosit portarul Adrian Blid, de la Rapid, și apărătorul Valeriu Răchită, de la Steaua, considerat și azi cel mai titrat fotbalist care a îmbrăcat vreodată tricoul „alb-albastru” al Oneștiului.
Trupa lui Șteț era una interesantă, dar impactul cu Divizia A a fost brutal. După un 2-2 acasă cu Farul, moldovenii au pierdut cu 0-6 în fața Rapidului.
Cu trecerea etapelor, și-au revenit, iar în runda a 15-a aveau să obțină și cel mai răsunător succes în prima ligă: un 3-2 cu Universitatea Craiova, într-un meci în care arena de 12 mii de locuri din Onești s-a dovedit neîncăpătoare.
De altfel, performanțele surprinzătoare ale echipei creaseră o emulație nemaintâlnită în urbea băcăuană. Lumea vorbea despre fotbal, mergea sâmbătă de sâmbătă să-și vadă favoriții pe stadion, iar cei mai mulți localnici știau pe de rost primul 11 al formației „alb-albastre”. După fiecare victorie de acasă, suporterii pătrundeau pe teren prin niște găuri existente în gard și sărbătoreau succesul împreună cu jucătorii și antrenorii.
„Alb-albaștrii” n-au luat niciun punct în meciurile cu echipele bucureștene (Steaua, Dinamo, Rapid și FC Național), dar la finalul sezonului și-au consolidat locul în Divizia A. Au terminat pe poziția a 14-a, având al șaselea atac din campionat, cu 56 de goluri marcate.
În al doilea an a ramas elanul, entuziasmul, stadionul la fel neîncăpător, dar rezultatele au întarziat sa apară, la final FC Onești a ocupat locul 16 retrogradant, alături de Extensiv Craiova, CSM Reșița și Farul Constanța.
FC Onești a mai rezistat trei ani și jumătate în Divizia B. La jumătatea sezonului 2003/2004, s-a desființat din cauza problemelor financiare. Nicolae Puiu, „arhitectul” trupei de Trotuș, a părăsit clubul încă din vara lui 2001, la finalul unui sezon în care gruparea moldavă a încheiat pe zece în a doua ligă.
Vremurile când pe gazonul stadionului FC Onesti pașeau jucatori ca Marius Lăcătuș, Miodrag Belodedici, Dănuț Lupu, Ovidiu Sabău, Mircea Rednic sau mai tinerii Adrian Mutu, Cristi Chivu, Bogdan Lobonț, Ionel Ganea, Daniel Pancu, Cosmin Contra, Răzvan Raț supervizați în de aproape de celebrii antrenori precum Mircea Lucescu, Emerich Jenei, Cornel Dinu, Ilie Balaci sau Victor Piturcă au apus de mult. În locul zarvei de odinioară, care se întâlnea de câte ori fotbaliștii oneșteni jucau acasă, pe stadion s-a instalat tăcerea.
În anul 2014, Daniel Munteanu, unul dintre fotbaliștii emblematici ai Oneștiului cu peste 150 apariții în prima ligă din România, o selecție la naționala de fotbal a româniei și câștigător cu FC Vaslui al Cupei UEFA Intertoto în anul 2008, a pus bazele primei școli de fotbal (AS Sportul Onesti) de pe Valea Trotușului alături de Cristian Vrânceanu. La scurt timp s-au alăturat clubului Costel Munteanu și Alin Calapod, în acest moment antrenori ce s-au identificat în trecut cu numele de FC Onești.
După numeroase turnee caștigate prin țară și titluri de campioni județeni la nivel de copii și junior, în 2021, Sportul Onești, a devenit club de fotbal profesionist, a facut echipă de seniori și a debutat în Liga 4.
În primul sezon (2021/2022) a terminat pe primul loc (divizia pe Județul Bacău) ceea ce a permis disputarea barajului spre accedearea în Liga 3. Dupa 3-3 acasă și 3-4 în deplasare împotriva celor de la Rapid Brodoc s-a ratat prima șansă în drumul spre performanță. Un an mai târziu (sezonul 2022/2023) lupta la primul loc în divizia judeteana s-a dus până în ultima etapă, Sportul Onești fiind învinsă în deplasare de Viitorul Curița.
Să sperăm că la Onești se vor mai deschide porțile ligilor superioare ale fotbalului românesc, iubitorii fotbalului oneștean fiind dornici sâ vadă “spectacol” de calitate și să nu mai traiască din amintiri.